Vi har alla olika relation till tid. För en del är ett dygn en evighet, beroende på vad man sitter med. En sekund kan kännas hur lång som helst. Inför beskedet att vännen är sen, precis innan matchen ska börja. Samtidigt kan tio år passera och du undrar vart tiden tog vägen?

I början av det nya året väcktes min nyfikenhet att reflektera över de tio åren som har gått. Vad har hänt. Var är jag i dag i relation till var jag befann mig för tio år sedan? Hur levde jag då, vem var jag och vad var viktigt för mig då?

Alexander för tio år sedan

Min dotter var fyra år och småbarnsåren över. Jag hade slutat jobbet som VD och börjat arbeta heltid med coachande samtal och föreläsningar. Det gick knappt ihop. Jag bodde i en liten lägenhet utanför Stockholm. Idén om att starta ett utbildningsbolag fanns bara som skisser på papper i min väska. Kanske skulle jag skriva en bok. Jag var fyrtio.
Idag är jag femtio. Samma samma, fast ganska annorlunda. 

Världen för tio år sedan

För tio år sedan såg världen annorlunda ut. Barack Obama var president i USA. iPhone hade funnits som produkt i drygt tre år när Iphone 4 släpptes och mobilanvändandet fullkomligen exploderade. USA tågade ut ur Irak och kriget i Syrien hade ännu inte startat. IS existerade inte. Filmen Avatar hade precis haft premiär. Spanien vann fotbolls-VM i Sydafrika (kommer du ihåg vuvuzelan?). Vulkanen Eyjafjallajökull hade det stora utbrott som lamslog europeiska flyg i flera dagar. 

Sverige 2010

För tio år sedan såg Sverige annorlunda ut. Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Anna Bergendahl vann melodifestivalen. Vi fick uppleva terrordåd på Drottninggatan. Slussen byggdes om och hela Kiruna flyttas. Greta var namnet på en av huvudpersonerna i en barnsaga och inte ett globalt exempel på initiativ för tydlighet och handling.

Det hinner hända mycket på tio år. 

För tio år sedan satte jag tydliga mål.  Bland annat att göra en föreställning på en teater. Det har jag gjort. Jag satte målet att kunna leva på det jag älskar att göra. Det gör jag. Jag drömde om att få leva ett liv med kärlek och tillit med någon jag älskar på djupet. Och så är det idag.
Idag kör jag en helt batteridriven bil. Det var fullständigt otänkbart för några år sedan. Jag äter inte längre kött, av hälso-, miljö- och etik-skäl. Också det tidigare helt otänkbart för mig för tio år sedan. Jag älskade kött. Idag klarar jag inte av det. 

Vi vet ingenting om framtiden. Vad som helst kan hända på tio år.

Med tydliga mål kan vi behålla fokus när möjligheterna dyker upp.

Ansvar att välja.

Du som träffat mig, i samtal eller på en föreläsning, vet att jag tror på mål. Att vi alla har ett val och samtidigt ett ansvar att välja. 

Att bli medvetna om vad som händer när vi fokuserar på det svåra – eller det görbara.  Det är var och ens ansvar att följa med eller att säga ifrån. Att fokusera på fakta eller åsikter. Att tala eller att vara tyst. Att ta andra på orden eller själv söka svar. Att låta livet glida på – eller att ta kommando över det som är viktigt och angeläget. Att unna oss att bli nyfikna på vad som egentligen är viktigt och börja fundera över det liv vi verkligen vill leva och hur vägen dit ser ut. Om ett år. Tre år. Tio år. 

Livet är också oförutsägbart. 

Hur begränsar jag mig själv i min vardag? Vad finns det mer där bortom kröken? Och vilken framtid är det vi berättar om för vår omgivning? Vad är det vi sprider och förmedlar? Tvivel? Oro? Hopp?

Jag tror på mål och jag tror på beslut. Då händer det grejer. Att bestämma sig för vad man vill och fokusera på det och ge sig själv kraften att stå fast. Även när det blåser. Att stå emot nej-sägarna. Orka argumentera mot de som inte har fakta. Bestrida de som motarbetar. Att ta reda på mer, att gräva djupare och inte ge upp.

Och det kommer att blåsa mycket framöver. Saker och ting kommer att förändras. Den värld vi lever i idag kommer att se annorlunda ut om tio år. Och hur det kommer att se ut är upp till oss. Upp till dig. 

Du som träffat mig, vet också att jag är otroligt positiv. Vilka fantastiska saker kommer vi att få vara med om de kommande tio åren? Vilka nya vänner och livsviktiga relationer kommer du att få? Vilka upplevelser kommer att bli minnen för livet?  Vad skulle hända om du 2030, kikade tillbaka och konstaterade att du nådde dina mål? Att det blev som du ville och mer därtill? 

Vissa saker kommer du inte att kunna förutsäga. De har du ingen kontroll över. Men det finns mycket du kan ta ansvar för redan nu. Så vem vill du vara 2030?