På plats på Melodifestivalen

De har drygt tre minuter på sig. Att göra en prestation som är den mest utmanande jag kan tänka mig.

Vi har jobbat under några månader. Med tankar om önskat tillstånd. Vilken energi smo ska fram. Kontakten mellan artisterna. Vad som ska hända sen. Alternativen.
Ju närmare dagen har kommit, desto mindre har tidsperspektivet blivit.
Fem dagar. Vi kom i onsdags. Idag lördag gäller det. Idag är det tre minuter.

Sedan dess har dagarna varit fyllda med genrep och intervjuer för de jag jobbar med. Skivbolagsrepresentanter som varvar samtal med sina artister och möten.
Dansare som plötsligt släpper loss i breakdance-battles och glädje i överflöd. Men också fokus och anspänning. Allting här i Göteborg, handlar just nu om en enda sak. Vem vinner ikväll.

Det är en tävling, i musik. Och hela idén är egentligen ganska konstig. Man kan inte tävla i musik. Det blir snarare en tävling i uttryck, impact, kläder, energi och vem som känner vem.

De som verkar coolast är artisterna. Det är de jag blir imponerad av. Generösa med sig själva, ständigt påpassade och skickliga på att byta det jag kallar tillstånd beroende på läge.

Du som brukar läsa mina nyhetsbrev vet att jag är hård nörd på kommunikation. Det där som händer mellan människor när vi kommunicerar med varandra. Desa dagar har varit ett frosseri i ledarskap, organisation och framför allt kommunikation.
Alla vill synas mest. Alla är grymt skickliga på det de gör. I den konkurrensen, blir detaljerna viktiga.

Jag som inte varit med tidigare har haft det generella intresset för mello. Kul med musik. Artisternas låtar får man ju dras med vare sig man vill eller inte.
Men det blir något annat när Samir och Victor springer förbi i korridoren på hotellet med värsta studentflaksenergin.

Jag sitter ner med artisterna som jag jobbar med, i rummet efter genrep och lyssnar igenom detaljer, då slår det mig vilken enorm apparat det är.
Varje sekund nagelfars och ifrågasätts.
Tänk dig själv för en liten stund att veta om att din dragning kommer att synas av miljontals människor, finnas på youtube för evigt. Varenda rynka, fadäs, felsteg kommer att kommenteras. Huruvida du tittar lite åt vänster eller höger.På en nivå är det absurt.
För vart tog musiken vägen.
Å andra sidan, så är det musiken som Christer Björkman verkligen försöker lägga tonvikten på. Det är underhållning. Det är glädje. Det är melodifestivalen. Jag är imponerad av artisterna. Vilken prestation!

Om några timmar hämtar bussen. Då är det avfärd till arenan.
Ikväll smäller det.

Vi ses & Hörs.

Arkiv

Gilla på facebook