Rädd att tala inför publik? Välkommen.

Min karriär som föreläsare började med skräcken att tala inför grupp.  I skolan var det bland det värsta jag visste. Att stå inför klasskamraterna och prata.
Jag minns det första offentliga giget, som var på en konferens kring ledarskap. Ovan vid mikrofoner och strukturen för event, så märkte jag aldrig när ljudteknikern myggade mig som det heter.
När moderatorn introducerade mig och bad publiken applådera, så satt jag dubbelvikt vid mitt bord och utbrast;
”Jag tror jag spyr…”Problemet var att det hördes rakt ut i hörsalen och 600 personer skrattade.

Rädsla är spännande. Det är rätt hanterat en fantastisk drivkraft. I eftermiddag håller jag en föreläsning för 100 ingenjörer. Om tydligt ledarskap. Mitt ämne. Min expertis. Men hur många gånger jag än tränat, spetsat till, stärkt, ändrat, justerat så kommer nervositeten varje gång. Och det är en kraft och styrka som rätt hanterat gör att jag ständigt blir lite bättre.
I alla fall om jag får tro utvärderingarna. Att vara rädd inför något som man utmanar är mod på riktigt.

Coaching handlar många gånger om just detta. Att bli kompis och vän med det man är rädd för. Det man känner en osäkerhet inför och som verkar stå i vägen.
Det coachande samtalet ger dig perspektiv och en strukturerad tydlighet.
Med tydlighet och perspektiv är det lättare att ta beslut. Framåt. Det kanske är dags?

På onsdag föreläser jag för personal på högskolan och på torsdag på branschmässan för oss som arbetar med personal & ledarskapsfrågor. Det är lika pirrigt och nervöst som det brukar vara.
Det bådar gott.

Vi ses!

Arkiv

Gilla på facebook