Från reaktion till aktion

Under sommaren har jag haft förmånen att få reflektera över tid som gått. Som jag brukar göra. Jag lägger pusslet bakåt och framåt, vad jag är nöjd med. Vad jag vill ha mer av. Och som varje år, förundras jag över målstyrningens kraft. Att det blir sällan som man tänker. Det blir som man gör.

  • Man kan vilja börja träna mer hur mycket som helst. Det händer inte om man inte gör det.
  • Egenföretagaren kan önska sig fler kunder. Men kunder kommer inte av sig själva, telefonen ska lyftas eller mailen skickas iväg.
  • Den ambitiöse chefen kan drömma om mer ledig tid med familjen. Men det händer inte, om inte familjen prioriteras.
  • Den stressade mellanchefen vill inte vara stressad, hen vill varva ner, men det kommer inte ske utan att man agerar på det.
  • Den framgångsrike har inte tänkt. Denna har gjort.

Total glädje att se andra utvecklas

I rollen som coach har jag förmånen att arbeta med människor i dess olika skeden i livet. Nya jobbet, knepiga arbetsgruppen, stressade uppgifter, livsförändring, kaos, kris, de svåra samtalen, separationer, stress, karriärutveckling, krishantering, motivation, avslut, nystart. Lika utmanande som det är att vara med en liten stund i deras liv, så är glädjen total efter mail och återkoppling över alla dessa magiska framsteg.
Mina lärdomar från alla dessa samtal är förstås omfattande. Men med tiden har jag noterat ett antal trådar man kan kalla för röda trådar.
Vi tror vi vet

En av dessa insikter är så här i början av terminen extra viktigt att reflektera över. Vi tror att vi vet. Vi upplever att vi är trötta på jobbet, att det är dags för karriärförändring. När det oftast handlar om något helt annat.

Ta till exempel klienten som kom för att hitta motivationen att träna och som llandade i att spendera mer tid med sina barn. På fotbollsplan istället för vid sidan om. Det var alltså att vara med sina barn som var den egentliga drivkraften. Inte specifikt att träna.

Eller chefen som hade svårt med svåra samtal visade sig ha problem med en viss person. Inte fenomenet i sig att genomföra samtalet.

Hen som ville sluta röka, ville dessutom börja träna och därefter gå ner i vikt. Har kommit att förstå att familj är viktigt, att det är dags att våga träffa någon. På riktigt. Att sluta röka, förstå att hen ville leva ett längre liv kom sig av att hen blev kär.

Vi tror vi vet. När man är ensam i sina funderingar och osäkerhet inför framtiden, då är det till och med smart att ventilera det med någon annan. Tänk om det du vill också leder till förändring och nya saker du inte visste var möjligt. Det brukar vara så.

Det är coaching det.

Vi ses i sensommaren!

Arkiv

Gilla på facebook