Hjälp. Jag ska vara ledig.

Det är så mycket jag vill göra. Tiden med barnen. Henne. Resan upp till Kebne. Göra färdigt våren. Planera upp året. Vila. Göra massor. Skriva klart. Komma på nytt. Bygga klart. Städa undan. Prova-på-grejer. Hjälp. Jag är ledig. 

Jag läste en artikel som refererade till ett mindre forskningsprojekt kring det där med att för en stund göra något helt annat.
Tre grupper varav den första gruppen fick 30 minuter på sig att prestera i en specifik uppgift. Den andra gruppen fick tidstillägg med tio minuter. Och den tredje och mer intressanta gruppen är de som fick veta efter tjugo minuter att projektet var abrupt avslutat. Efter en stund fick de återgå i ytterligare tio minuter till. Gissa vilka som presterat bäst? Att vara ledig och att ta semester handlar väl ändå om just det. Att avsluta. För att nytt ska kunna få plats. Att göra ingenting.

…”Helt ärligt. En sommar till med henom
och jag går under, säger klienten och fortsätter…

– Det är som det är varje sommar. I praktiken får vi 6 dagar själva bara vi och barnen. I övrigt är det fullbokat. Släkten. Svärföräldrarna. Vänner och massa middagar. Som om vi ska hinna med att göra allt det där vi inte hinner med i övrigt. Jag orkar inte längre. Jag vill ju bara vara ledig. Känns det igen? 
Klienten bokade in ”inför-semester-samtal” med sig och sin respektive. Det slutade med att båda insåg att de tagit för mycket för givet i relationen och glömt bort att berätta för varandra vad de faktiskt behövde. Så enkelt och ändå så långt bort.

…Ska jag berätta att jag vill skiljas nu innan sommaren
eller efter semestern tycker du?  

Så frågade en klient inför förra sommaren. Jag vill ju inte förstöra sommaren för henne eller barnen och det kanske blir bättre om vi bara får lite mer tid tillsammans. Känns det igen? 
Tänk som det blev. Båda ville samma sak. De var liksom klara. Både han och hon ville vidare men var oroliga för hur barnen skulle ta det. Därför hade de skjutit på det där kluriga och allt jobbigare samtalet i tre år.
– Så hur har ni haft i tre år, frågade jag? Och framför allt, hur har barnen haft det och vad vill ni egentligen?

När de till slut berättade för de två tonåringarna därhemma, så var ingen förvånad. Barnen hade vetat längre än de. Nästan lättade, men också ledsna. Att det var över. Klart. Det var förra året. Smärtsamt. Men också ett nästa steg.

Klienten kom förbi på uppföljningssamtal  dryga året senare, nu för några veckor sedan.
– Så hur gick allt, frågade jag.
– Jo, men det blev bra. Vi har gift oss, svarade han. Det var tydligen det vi ville, egentligen.

Hjälp, jag ska vara ledig.

Förväntningarna kan sticka iväg. Högt och lågt. En klok man sade till mig för några år sedan ”vår utmaning i livet är nog inte att anpassa oss. Det gör vi säkert för mycket. Vår utmaning är att lyssna på det vi behöver, egentligen”.
Det ligger så mycket i det.

Istället för att gissa och anta så frågade jag min dotter häromdagen vad hon tänker sig att årets sommar ska innehålla, för att hon ska uppleva att just den här sommaren blev så där bra som bara hon kan tänka sig. Då sade hon först de där sakerna vi redan bestämt. Resan till fjällen. Lägret. Bada och vara med familjen. Sedan sade hon efter en stunds tystnad; alla de där sakerna man kommer på sen som var mysiga som vi inte hade planerat.

Så jag gör både och. Jag planerar in planerad tid som ska vara oplanerat planerad. Sedan tänker jag vara ledig. Jag hoppas du också får en oplanerat planerad semester!

Trevlig midsommar & härlig ledighet.

Tack för denna vår!

Senaste nyhetsbrev

Arkiv nyhetsbrev

Senaste på instagram

Instagram has returned invalid data.

BOKA COACHANDE SAMTAL

Ibland går klienten en gång. Ibland längre. Det beror på vad du behöver. Vi börjar med ett samtal. Sedan tar vi det därifrån. De som går i coachande samtal hos mig, har en sak gemensamt. Det händer grejer.

Varför sänka en förväntan? Med en coach vid din sida får du tillgång till praktisk erfarenhet och ett bollplank som stärker din väg framåt. Ditt förhållningssätt och attityd är en av de viktigaste nycklarna för framgång. Förvänta dig mer.

Ta initiativet och boka ett introduktionstillfälle där du får reda på varför coaching för dig ger snabbare resultat för verksamheten.

BOKA INSPIRATIONSDAGAR

Är du ledare som förstått att förändring kräver engagemang och fokus då är jag intresserad. Jag har jobbat med verksamheter som gått från usel till gasell. Ledningsgrupper som inte vågat något annat än den egna rollen men som nu är vassa team med fokus på hela verksamheten. Chefer och ledare i kommuner som tagit sig från osäkra till trygga och långsiktiga. Konsultverksamheter där hälsan kommit i skymundan och där prestationen nu är långsiktig och hållbar.

Jag är bokningsbar för halv- eller heldagar. Då händer grejer.

TYDLIGA LEDARE ÄR FRAMGÅNGSRIKA

Framgångsrika företag är tydliga. En ledare är tydlig. Medarbetare som lyckas i sin vardag är tydliga. Förmågan att kommunicera är en grundförutsättning för att lyckas idag och i framtiden. Bli en del av det nätverk av hundratals ledare som de senaste sex åren förstått kommunikationens påverkan på ledarskap och framgång och som gått utbildningen Det tydliga Ledarskapet.

Utbildningen är en del av ett ledarprogram utvecklat av Alexander Holmberg och hans team för företag och verksamheter som vill uppnå bättre arbetsklimat, öppnare dialoger och framgångsrikt ledarskap.

BESTÄLL EN ELLER FEMTIO

Boken ”Det tydliga ledarskapet” inne på sin tredje upplaga. Över 4000 sålda böcker. Boken ger dig grunden till tydligt ledarskap och är också en del av kursmaterialet på utbildningen.