Hoppa då!

Vi är och badar. Bonusdottern står på trampolinen. Jag står bredvid. För bara några sekunder sedan var hon tvärsäker och springer mot kanten för att hoppa i vattnet. Hon skulle göra som de båda större tjejerna gjort som kastat sig huvudstupa rakt ner i eleganta dykningar.
Men nu står hon där och tittar ner på vattnet. Kryper ihop med kroppen för att minska avståndet mellan sig själv och vattnet. Tvekar. Rädd.
Hon sneglar på mig. Hon kniper ihop ögonen för att inte visa att hon gråter. De båda större ropar från vattnet. Hoppa!

Vilken fråga vill du ställa? 
Hur skulle du ha gjort i den här situationen som förälder? Uppmuntrat till att hoppa? Hålla om och trösta? Pratat och lirkat? Ifrågasatt de andra barnen? Ställt en fråga – om du ställer en fråga, vilken då?

Sedan jag började min karriär för över tio år sedan har jag arbetat med företag från de flesta branscher. Från ambulansförare till internationella artister. Med VD-ar, chefer, ledningsgrupper, team.
I min roll som ledarexpert (bla. genom SVT, tidningen Chef mm) har jag fått stifta bekantskap med alla möjliga utmaningar. Det som oftast är centralt i uppdraget som coach är det mänskliga perspektivet. Att utveckla individens förutsättningar och möjligheter att ta nästa steg. Oavsett vad det gäller. Det som sker i det egna livet, påverkar också arbetslivet och tvärtom.

I alla verksamheter, företag, roller och modeller så finns det en sak som är gemensam och helt grundläggande. Det är du. Det är viktigt att påminna sig att komma ihåg människan bakom det vi vill, säger oss vara, gör, förstår eller agerar på. Utan människan, ingen kund, leverantör eller kollega. Vem vi är egentligen i vår vardag och den vi vill vara, är den spänning som genererar kraft och energi att driva resultat.

Ta reda på skillnaden
Coaching är att ta reda på skillnaden och göra någonting konkret av det. Ju mer vi kan ta reda på var vi är idag och vad vi vill med det, ökar sannolikheten för att vi faktiskt också når dit.

Att ha bestämt sig för en förändring, att utmana sig att ta det där klivet över kanten, att vilja mer bortom det man känner till, är modigt och en naturlig del av det som kallas för utveckling.

Så hur skulle du göra som ”coach” vid trampolinen?
Vilken fråga skulle du ställa? Vad skulle du ta mest hänsyn till, de andra barnen, din egen eller hennes rädsla? Skulle du notera hennes mod att ta sig upp på trampolinen eller skulle du bli irriterad för att hon inte vågade hoppa? Skulle du förminska hennes rädsla genom att säga ”men det är väl ändå bara att hoppa” eller visa på förståelse för hennes rädsla och därmed riskera att stärka den?

Ett nytt år
Nu är det ett nytt år. Ett bra tillfälle att 1) revidera föregående år och 2) sätta nya mål och 3) göra en tydlig plan för året som skapar aktivitet och inte bara papper. Ta dig tiden att identifiera trampolinen, förstå hur högt det är till vattnet och att försöka uppleva känslan av att hoppa så högt man kan rakt ner i roligt vatten; hur härligt är inte det? Nu är alltid ett tillfälle att ta nästa steg.

En bra fråga för de som tvekar att ta nästa steg som också fungerar bra på barn är:
”Vad är det värsta som kan hända?”

Jag tänker att det värsta som kan hända är att vi står kvar på samma trampolin med en vilja att vara någon annanstans.

Vi ses & Hörs.

Arkiv

Gilla på facebook

INSPIRATION

Missa inte Alexander personliga och välskrivna reflektionsbrev med tips, verktyg och Aha!