TYDLIGA LEDARE ÄR FRAMGÅNGSRIKA

Varför var Rosling Tydlig?

Vi noterar alla olika saker. Vi fokuserar, beslutar, prioriterar olika.
Ibland blir en liten struntsak avgörande för ett beslut.
Som till exempel att du kanske märkte att nyhetsbrevet du just nu läser är # 17.
En del av oss behöver detaljerna för att ta till oss en större kontext. Eller motsatt. För att motiveras av delar, behöver vi en större helhet först.

Vi förstår när vi kan koppla samman, ta till oss, förverkliga, identifiera oss med.
Det är bland annat därför som Hans Rosling fungerar. Han gör det begripliga förståeligt. Det abstrakta till konkret. Det stora till det lilla. Bland annat med metaforer. Och det gör han engagerat och skickligt. Med publik, med skor, med äpplen. Sådant vi kan relatera till. Som floskler, valda sanningar som kan vara inspirerande och vackra, men ganska tunna. Som såpbubblor. sprider sig lätt för vinden, glänser och spricker lätt när man petar på dem.

Retorik är en sak. Kommunikation mer. 
När jag läser retorikexperternas analys varför Hans Rosling fungerar så bra, så missar de däremot en springande punkt. Det är skillnaden mellan klassisk retorik och fungerande kommunikation. Jag återkommer om det.
Så hur gör Hans Rosling för att vara tydlig?
Hur gör en politiker för att vara tydlig?
Hur gör du för att vara tydlig?

Var nyfiken
Förmågan att kommunicera, att bli tydlig i sin kommunikation handlar framför allt om ditt intresse för det resultat du vill åstadkomma av din kommunikation. Snarare än vad du vill ha sagt.

Om du bara är intresserad av att få något sagt. Då blir det säkert så. Du har sagt. Få kommer att lyssna.
Men om du skalar upp intresset lite mer och blir nyfiken på hur det du säger landar hos den andre, så ökar också din förmåga att vara tydlig. När du tar det här till ytterligare en nivå och dessutom upptäcker hur du säger det du säger, då börjar du bli skicklig. Det finns fler nivåer.

Min dotter har lärt sig.
När jag är i något annat och hon ska berätta, tystnar hon och vrider mitt huvud mot henne så vi får ögonkontakt. Sedan fortsätter hon. Hon har lärt sig.

Så varför är Hans Rosling så tydlig?
Han tror på det han säger.
Och det han tror på, det säger han och bra,
Tills du har förstått.

Jag tror att tydlig kommunikation börjar med ta reda på och förstå det vi tror på. Resten är ganska mycket sunt förnuft. .

Alexander.

Senaste nyhetsbrev

Arkiv nyhetsbrev

Senaste på instagram

Instagram has returned invalid data.

BOKA COACHANDE SAMTAL

Ibland går klienten en gång. Ibland längre. Det beror på vad du behöver. Vi börjar med ett samtal. Sedan tar vi det därifrån. De som går i coachande samtal hos mig, har en sak gemensamt. Det händer grejer.

Varför sänka en förväntan? Med en coach vid din sida får du tillgång till praktisk erfarenhet och ett bollplank som stärker din väg framåt. Ditt förhållningssätt och attityd är en av de viktigaste nycklarna för framgång. Förvänta dig mer.

Ta initiativet och boka ett introduktionstillfälle där du får reda på varför coaching för dig ger snabbare resultat för verksamheten.

BOKA INSPIRATIONSDAGAR

Är du ledare som förstått att förändring kräver engagemang och fokus då är jag intresserad. Jag har jobbat med verksamheter som gått från usel till gasell. Ledningsgrupper som inte vågat något annat än den egna rollen men som nu är vassa team med fokus på hela verksamheten. Chefer och ledare i kommuner som tagit sig från osäkra till trygga och långsiktiga. Konsultverksamheter där hälsan kommit i skymundan och där prestationen nu är långsiktig och hållbar.

Jag är bokningsbar för halv- eller heldagar. Då händer grejer.

TYDLIGA LEDARE ÄR FRAMGÅNGSRIKA

Framgångsrika företag är tydliga. En ledare är tydlig. Medarbetare som lyckas i sin vardag är tydliga. Förmågan att kommunicera är en grundförutsättning för att lyckas idag och i framtiden. Bli en del av det nätverk av hundratals ledare som de senaste sex åren förstått kommunikationens påverkan på ledarskap och framgång och som gått utbildningen Det tydliga Ledarskapet.

Utbildningen är en del av ett ledarprogram utvecklat av Alexander Holmberg och hans team för företag och verksamheter som vill uppnå bättre arbetsklimat, öppnare dialoger och framgångsrikt ledarskap.

BESTÄLL EN ELLER FEMTIO

Boken ”Det tydliga ledarskapet” inne på sin tredje upplaga. Över 4000 sålda böcker. Boken ger dig grunden till tydligt ledarskap och är också en del av kursmaterialet på utbildningen.