TYDLIGA LEDARE ÄR FRAMGÅNGSRIKA

Varför var Rosling Tydlig?

Vi noterar alla olika saker. Vi fokuserar, beslutar, prioriterar olika.
Ibland blir en liten struntsak avgörande för ett beslut.
Som till exempel att du kanske märkte att nyhetsbrevet du just nu läser är # 17.
En del av oss behöver detaljerna för att ta till oss en större kontext. Eller motsatt. För att motiveras av delar, behöver vi en större helhet först.

Vi förstår när vi kan koppla samman, ta till oss, förverkliga, identifiera oss med.
Det är bland annat därför som Hans Rosling fungerar. Han gör det begripliga förståeligt. Det abstrakta till konkret. Det stora till det lilla. Bland annat med metaforer. Och det gör han engagerat och skickligt. Med publik, med skor, med äpplen. Sådant vi kan relatera till. Som floskler, valda sanningar som kan vara inspirerande och vackra, men ganska tunna. Som såpbubblor. sprider sig lätt för vinden, glänser och spricker lätt när man petar på dem.

Retorik är en sak. Kommunikation mer. 
När jag läser retorikexperternas analys varför Hans Rosling fungerar så bra, så missar de däremot en springande punkt. Det är skillnaden mellan klassisk retorik och fungerande kommunikation. Jag återkommer om det.
Så hur gör Hans Rosling för att vara tydlig?
Hur gör en politiker för att vara tydlig?
Hur gör du för att vara tydlig?

Var nyfiken
Förmågan att kommunicera, att bli tydlig i sin kommunikation handlar framför allt om ditt intresse för det resultat du vill åstadkomma av din kommunikation. Snarare än vad du vill ha sagt.

Om du bara är intresserad av att få något sagt. Då blir det säkert så. Du har sagt. Få kommer att lyssna.
Men om du skalar upp intresset lite mer och blir nyfiken på hur det du säger landar hos den andre, så ökar också din förmåga att vara tydlig. När du tar det här till ytterligare en nivå och dessutom upptäcker hur du säger det du säger, då börjar du bli skicklig. Det finns fler nivåer.

Min dotter har lärt sig.
När jag är i något annat och hon ska berätta, tystnar hon och vrider mitt huvud mot henne så vi får ögonkontakt. Sedan fortsätter hon. Hon har lärt sig.

Så varför är Hans Rosling så tydlig?
Han tror på det han säger.
Och det han tror på, det säger han och bra,
Tills du har förstått.

Jag tror att tydlig kommunikation börjar med ta reda på och förstå det vi tror på. Resten är ganska mycket sunt förnuft. .

Alexander.

Arkiv

Gilla på facebook