Farfar kunde han.

När livet knackar på brukar jag av någon anledning tänka på min gamla farfar. Det är de finaste stunderna från tiden som barn i Norrland. Han var den ödmjukaste av personer.

På morgonen drack han kaffe på farstubron och skalade färskpotatis nyplockad från grönsakslandet, lika solbränd som jag. Ibland dånade musiken i köket och farfar dansade och sjöng till Gösta Linderholm eller ABBA. ”Man får faktiskt dansa även om man är ledsen”, sade han en gång.
Vi kisade i morgonsolen. Jag satt tätt intill.

Igår kväll var vi på Drottninggatan. Sambon och bonusbarn.
Med många andra.
Det var ett annat tempo. Det var andra blickar. Värme. Gemensamt.
Så ofantligt starkt på många sätt.
Många olika känslor.
Inga är fel. Alla reagerar vi olika.

Min förhoppning är att det fina med Stockholm och Sverige, det öppna fortsätter att vara öppet. Att vi inte sluter oss i rädslan. Den enkla vägen är att välja rädsla. Det modiga kräver reflektion och handling på riktigt.
Det är min förhoppning. När jag levde i Latinamerika som tonåring, så var våldet en del av vardagen, poliser med automatvapen. Som igår kväll på Drottninggatan. Det är blandade känslor.

Han var ju skön gamla farfar. Plötsligt stod han på flygplatsen i La Paz, Bolivia. Solbränd. Med ett stort leende. Modig. Han gjorde liksom vad han behövde göra. Det längsta han rest i sitt liv var till en solkust. Jag höll honom tätt intill då också.

Just idag saknar jag farfar speciellt mycket. Han hade varit så ledsen över vad som händer med det vi har. Sådan var han. Han led med oss alla. Det största av hjärtan.

Jag tror jag lärt mig en viktig sak med honom.  När livet knackar på, då får man också ta en svängom i köket om man behöver och kanske nynna på en sång.
Tätt intill.

Tack för din tid. 

Arkiv

Gilla på facebook