En inte BARA rolig dag.

I rollen som coach kommer ofta klienter till mig med utmaningar i relationen hemma eller barnen. Inte helt sällan är det grunden till varför man inte tagit nästa steg i karriären eller varför man tappat motivationen i vardagen. När ett kugghjul slirar, då påverkas resten.

På barnens initiativ dök möjligheten upp att vara med i SVT på Lilla aktuellt. Föräldrar behövdes för dagen och jag tog chansen att få lära känna dotterns musikklass lite mer. För mig blev det ett ytterligare möte med verkligheten.

”Va fan, håll käften”, skriker ett av barnen i dotterns klass till en annan skolelev.  ”Din jävla subba”, svarar en annan. Någon reagerar på något som någon sagt och snabbt har irritationen eskalerat till ilska.  Sedan är det igång. Någon annans fel. Språket. Det snabba dömandet.

Jag undrar var all ilska kommer från.
Varför barnen är så arga.

På resan på väg hem sitter barnen samlade längst bak i bussen. Någon tar ton från musikträningen och fler stämmer in. Inslaget i TV var lyckat och barnen är upprymda. Fler börjar sjunga och snart sjunger alla barnen. De är glada. Plötsligt kommer läraren rusande bak i bussen hyssjande till barnen. Ni får vara tysta, säger hon. En resenär blev irriterad. Hen hade pratat i telefon och blivit störd. Arg.

Jag undrar var all ilska kommer från.
Varför är vi så arga. När blev glada barn ett problem? 

En kille i klassen, som pockar på uppmärksamheten, får just det när bakdörrarna öppnas och han impulsivt slänger ut en tom pet-flaska på gatan som träffar någon på gatan.
Jag tittar honom rakt i ögonen. Han vänder bort. Andra börjar ropa, vad fan gör du. Men ingen tar tag i honom. Ingen går fram till honom och konfronterar honom. Jag tittar länge och söker hans blick. Han ser det och tittar till slut upp. Han är generad. Någonstans förstod han att det impulsiva var fel. När vi går av bussen, går jag bredvid honom en stund. Pratar.
Sedan tar han min hand. Jag får känslan av att det blev viktigt.

Jag läser tidningen samma kväll och förundras över hur kraftiga orden är. Skandal. Katastrof. Masshysteri. Slaktas. Chockerande. Fuskandet. Avslöjandet.
Dramatiska ord haglar. ”Subba”. ”Håll käften”. ”Vad fan gör du”.
Det är inte utan att jag reflekterar över vem som vinner på rädslan.

Tiden idag för gott med sig. Vi vet mer om världen. Den mår faktiskt bättre än någonsin. Det måste vi komma ihåg.

Det var kravaller i Kungsträdgården i min ungdom. Det är kravaller i Rinkeby i dagarna. Skillnaden är att idag är Rinkeby en världsnyhet. Många företag och verksamheter är idag på väg in i digitaliseringens nästa steg, som kommer utmana vår förmåga att vara innovativa. En tid som utmanar traditionella strukturer av hierarkier och hur vi kommunicerar. Ett konkret exempel på det är Trump, som plötsligt använder Twitter som primärkanal för sin kommunikation. Det utmanar – på gott och ont – traditionen.

Det gäller att hänga med nu.
Utvecklingen påverkar oss. Långt mer än vi förstått. Med tillgången till flödet och enkelheten i spridandet följer också ett ansvar. Som vuxna. Som kollegor. Som chefer.

Ännu mer angeläget att vara noga. Källkritiken. Vetenskapen. Nya sätt att tänka. Flexibiliteten. Men jag tänker att vår förmåga att vara tydliga ledare i vår vardag är en avgörande kompetens för utveckling och innovation. Vi utmanas att ifrågasätta handlingar som är fel, annars blir tystnaden något annat än en pet-flaska som kastas. Vi blir starkare av att utmana beteenden som är destruktiva och lyfta det som är bättre. Vi behöver bli rakare, ärligare, tydligare i vår vardag.

Det är så vi kommer hantera digitaliseringen bättre.
På så sätt tar vi ledarskapet till nästa nivå.
Det är så vi kan vara närmare våra barn.
Det är så vi kan leda med närvaro.

Tänk om det är så enkelt.
Att i en trumpen värld, behövs du och jag mer än någonsin.
Att vi helt enkelt behöver varandra.
Närvarande.

Alexander Holmberg är ledarskapsexpert i bla. tidningen chef, SVT med mer.
Han arbetar som föreläsare, utbildare och coach. 

Arkiv

Gilla på facebook

BOKA COACHANDE SAMTAL

Ibland går klienten en gång. Ibland längre. Det beror på vad du behöver. Vi börjar med ett samtal. Sedan tar vi det därifrån. De som går i coachande samtal hos mig, har en sak gemensamt. Det händer grejer.

Varför sänka en förväntan? Med en coach vid din sida får du tillgång till praktisk erfarenhet och ett bollplank som stärker din väg framåt. Ditt förhållningssätt och attityd är en av de viktigaste nycklarna för framgång. Förvänta dig mer.

Ta initiativet och boka ett introduktionstillfälle där du får reda på varför coaching för dig ger snabbare resultat för verksamheten.

BOKA INSPIRATIONSDAGAR

Är du ledare som förstått att förändring kräver engagemang och fokus då är jag intresserad. Jag har jobbat med verksamheter som gått från usel till gasell. Ledningsgrupper som inte vågat något annat än den egna rollen men som nu är vassa team med fokus på hela verksamheten. Chefer och ledare i kommuner som tagit sig från osäkra till trygga och långsiktiga. Konsultverksamheter där hälsan kommit i skymundan och där prestationen nu är långsiktig och hållbar.

Jag är bokningsbar för halv- eller heldagar. Då händer grejer.

TYDLIGA LEDARE ÄR FRAMGÅNGSRIKA

Framgångsrika företag är tydliga. En ledare är tydlig. Medarbetare som lyckas i sin vardag är tydliga. Förmågan att kommunicera är en grundförutsättning för att lyckas idag och i framtiden. Bli en del av det nätverk av hundratals ledare som de senaste sex åren förstått kommunikationens påverkan på ledarskap och framgång och som gått utbildningen Det tydliga Ledarskapet.

Utbildningen är en del av ett ledarprogram utvecklat av Alexander Holmberg och hans team för företag och verksamheter som vill uppnå bättre arbetsklimat, öppnare dialoger och framgångsrikt ledarskap.

BESTÄLL EN ELLER FEMTIO

Boken ”Det tydliga ledarskapet” inne på sin tredje upplaga. Över 4000 sålda böcker. Boken ger dig grunden till tydligt ledarskap och är också en del av kursmaterialet på utbildningen.